Bošáca - cykloobec roka 2022

Bošáca - cykloobec roka 2022

Predstavte si dokonalý obecný cyklopriestor, kde základná občianska vybavenosť je prepojená bezpečnými cyklotrasami. Možnosti pre športovú aj oddychovú cyklistiku sú rozmanité: bohaté servisné či gastronomické cyklo zázemie a samozrejme pestrý kultúrno-spoločenský program pre všetky vekové cyklokategórie. Naozaj to nie je utópia, stačí len vycestovať smerom na západ prípadne sever.

Na Slovensku si musíme zatiaľ počkať, ale ak by sa raz za podobné kritériá udeľoval titul , naša obec by bezpochyby patrila k horúcim kandidátom.

Pripomeňme si teda, na čo v malej Bošáci môžme byť hrdí, v čom sme unikátni z celoslovenského bicyklopohľadu:

➼ Asfaltová pumptrack dráha patrí k najlepším v okrese, možno aj kraji. Nie je bežné, že by mestá mali svoj čo i len hlinený pumptrack, preto považujeme náš “Bošácky pántrek”za skvelý zjav. Teší nás narastajúci záujem. Kvalitu chceme posúvať vpred osadením infotabule, cyklostojana so smetným košom a do budúcna sa plánuje aj stena trofejí, osvetlenie, pumprace..

20221012_174210jpg


➼ Zvážnica gravel race & ride je prvý a jediným slovenským gravel bike podujatím. Ide o dynamicky sa rozvíjajúcu cyklistickú disciplínu.Trasa viedla z viac ako 75 % po lesných cestách a zvážniciach Bielych karpát , Strážovských vrchoch a Považského inovca, použitím bicyklov cestného typu s baranmi a širšími pneu . Na štart nultého ročníka sa postavilo 15 cyklistov. Do cieľa v Bošáci, ktorý bol po 220km a 4400 m nastúpaných, dorazili 7 statoční. Čas víťaza 16h25min. Do budúcnosti sa podujatie plánuje rozšíriť o kratšiu variantu cca150km a 10km pre rodiny s deťmi.


DJI_0506JPG


➼ Samuel Paučin sa stal majstrom Slovenska v kategórii enduro U21. Bošácky talent nedal šancu konkurencii, a po juniorskom titule v zjazde potvrdil svoju všestrannosť aj v náročnejšej disciplíne enduro. Gratulujeme a držíme päste do ďalších sezón.



IMG_20221111_152853_795jpg


➼ Zabudišovská vrchárska časovka a jej 10.ročník v retroštýle so Saganom na štarte. Tentokrát organizátori pripravili o Šimarovce obohatenú spanilú jazdu obcou. Mnohí v retrokostýmoch, oslavnou jazdou na veteránoch, zakončili cyklistický rok. Na opačnom poli výsledkového poľa vyčnievali obhajca víťazstva Martin Burian a Soňa Kállay. Putovný pohár o najlepšieho z bošáckej doliny pevne uchopil R. Helík a R. Šestáková. Viac ako 30 detí si pomeralo sily v detských pretekoch a veruže žiadne neodišlo bez sladkej odmeny a prekvapenia, za čo sme vdační firme Ferno slovakia, časomiere vysledkovyservis.sk, obci Bošáca, Jurajovi Saganovi a všetkým dobrovoľníkom.


20221009_121936jpg


Chýbať nemohla príjemná atmosféra pri občerstvení, počasie na výbornú, akcia tradične vydarená. Za uplynulých 10 ročníkov sme zmerali časy viac ako 1000 štartujúcim, ocenili stovky umiestnených, a dúfame, že motivovali aspom desiatky porazených. V Detských kategóriach sme rozdali kilogramy maškŕt a náručia cykloužitočných cien. 10rokov sme zdielali svami radosť ale aj drinu pri prekonávaní prevýšenia, teraz však nadišiel čas posunúť sa niekam ďalej a hľadať nové výzvy. Za organizátorov by sme sa chceli poďakovať všetkým čo priložili ruku a nohu k dielu. Veríme, že sa nám podarí nájsť včas nového organizátora a o rok sa pod Budišovou opäť stretneme.

IMG_8090jpg


Na záver ešte špeciálne poďakovanie pre dosluhujúceho starostu Daniela Juráčka, lebo bez neho by nebola Bošáca cykloobcou roka. Sľubným sa javí projekt spevnená krajnica do Bohuslavíc ako bezpečnejšia doprava k Vážskej cyklotrase Veríme, že aj nový starosta bude minimálne rovnako otvorený aktivitám na dvoch kolesách v Bošáckej doline.

Juraj Moško